Pengaprat i poddformat

Att prata om pengar kan minst sagt vara klurigt. I podden gästas vi av personer med olika bakgrund och spännande historier som genom lättsamma samtal delar kunskap, tips och personliga erfarenheter. Låt oss bli din peppande vän och inspiratör i ekonomidjungeln.

36. Sant eller falskt: Om ungdomar och privatekonomi

Gäst: Tova Larsson

Det finns många myter kring ungdomar och ekonomi. De lever loppan på kredit, vill inte jobba för sina pengar och styrs av vad influencers säger och gör. Samtidigt visar undersökningar att över 90 procent av gymnasieelever vill lära sig mer om just privatekonomi. Idag träffar vi Tova Larsson från Ung Privatekonomi, som vet precis vad ungdomar både behöver veta och vill veta. För henne är det otroligt viktigt att ungdomar får grundläggande kunskaper och praktiska färdigheter för att inte hamna snett senare i livet.

Till avsnitt

35. Fredricks resa från skuldberg till skuldfri

Gäst: Fredrick Löfström

Det första lånet var startskottet. Det var pengar som inte ens skulle användas till något speciellt. Fredrick ville bara ha lite extra pengar. Snart befann han sig i en situation där han kände sig tvungen att ta nya lån för att betala de gamla och breven från Kronofogden samlades på hög. Idag får du höra hans gripande historia och hans väg mot att bli skuldfri.

Till avsnitt

34. Det stora bostadsavsnittet: Köpa eller sälja?

Gäst: Stellan Kjellsson Mäklare

Att köpa och sälja bostad är för de flesta människor det största ekonomiska beslut man fattar under sin livstid och ett beslut som många kämpar med. Den senaste tidens höga räntor och ökad inflation har dessutom gjort bostadsmarknaden minst sagt svajig, vilket kanske gör att det känns ännu svårare att veta hur och vad man ska göra. I dagens avsnitt delar Stellan Kjellsson, med flera års erfarenhet från mäklarbranschen, med sig av sina bästa tips kring att sälja och köpa bostad – allt för att du ska bli en vinnare på bostadsmarknaden.

Till avsnitt

33. Pimpa din matlåda: Dante Zia

Gäst: Dante Zia Kock och programledare

Idag bjuder vi på ett riktigt matigt avsnitt med inspiration för alla matglada, stora som små. Med oss i podden har vi nämligen Dante Zia – den karismatiske kocken med rötter från Italien, känd från bland annat Sveriges Mästerkock och barnkanalens Fixarfesten. Dessutom har han skrivit en kokbok för barn, och tillsammans med Dante pratar vi om hur man kan få barnen intresserade av matlagning?

Till avsnitt

32. Smartare shopping och en plånbok i balans: Isabella Ahmadi från Prisjakt

Gäst: Isabella Ahmadi Konsumentexpert på Prisjakt

Tycker du också det är svårt att navigera bland kampanjer och reor och undvika impulsköp? Du är inte ensam. I dagens avsnitt får du en massa tips och strategier för att bli en smartare konsument, men också få bättre koll på din ekonomi i största allmänhet. Med oss i podden har vi nämligen den självutnämnda rea-räven och sparnörden Isabella Ahmadi.

Till avsnitt

31. Idrotten räddade hans liv: Petter Menning

Gäst: Petter Menning Världsmästare i kanot

Som barn gick han runt med en klump i magen och den sämsta delen av dagen var när skolan började närma sig slutet och han var tvungen att gå hem. “Hade pappa druckit idag? Vad skulle hända?”. Kanotisten Petter Menning är en av våra mest framgångsrika idrottare. Men innan framgångarna var han en vilsen pojke i jakt på trygghet.

Till avsnitt

30. Carolina Klüft: “Varje rörelse räknas”

Gäst: Carolina Klüft Idrottsikon och verksamhetschef på Generation Pep

Rörelse och hälsa går hand i hand, särskilt när det gäller barn och unga. Trots detta rör sig Sveriges barn allt mindre, och många familjer har idag inte råd att låta sina barn idrotta. I dagens avsnitt träffar vi Carolina Klüft, en av våra mest framgångsrika, hyllade och folkkära idrottare genom alla tider, som berättar hur betydelsefull idrotten har varit för henne och om sitt engagemang för att alla barn ska har rätt till en aktiv vardag.

Till avsnitt

29. Statistik, analys och prognos: Kronofogden förklarar

Gäst: Davor Vuleta Privatekonomisk talesperson på Kronofogden

Kronofogdens helt färska statistik visar att svenskarnas skulder ökar kraftigt och är nu uppe på rekordnivåer. Men vad döljer sig bakom de dystra siffrorna, hur har vi hamnat här och vart är vi på väg? I dagens avsnitt bjuder vi på ett djupdyk i statistiken tillsammans med vår gäst Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Till avsnitt

28. Människorna bakom Kronofogden

Gäst: Davor Vuleta Privatekonomisk talesperson på Kronofogden

Kronofogden är kanske en av de myndigheter som upplevs som mest skrämmande. En myndighet man aldrig någonsin vill ha kontakt med. Och det är kanske just därför som kunskapen om vad Kronofogden faktiskt gör är så låg. Det vill vi ändra på i dag. I dagens avsnitt träffar vi nämligen Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson och tidigare inspektör på just Kronofogden.

Till avsnitt

27. Magnus Hedberg: Kickstarta året med ett ekonomiskt nyårslöfte

Gäst: Magnus Hedberg Ekonomiexpert

Det är ett nytt år och en ny fräsch start. Se till att det blir en ny fräsch ekonomisk start också. Så varför inte kickstarta 2024 med ett ekonomiskt nyårslöfte? Det finns nämligen ingen bättre tid att ta tag i sin ekonomi än just precis nu. Men var och hur ska man börja? I dagens avsnitt får du fantastiska tips på nyårslöften av självaste Magnus Hedberg.

Till avsnitt

26. Ni frågar, Magnus Hedberg svarar

Gäst: Magnus Hedberg Ekonomiexpert

Vad ska man göra för att minska sina impulsköp? Hur sparar man rättvist åt sina barn? Hur får man lönen att räcka hela månaden? Det är bara några av de frågor ni där ute har skickat in till oss och vill få svar på. Och idag får ni inte bara svar på era ekonomifrågor, ni får svar av ekonomigurun Magnus Hedberg.

Till avsnitt

25. Skapa goda pengavanor hos barn med NPF: Johanna Goa från NPF-pussel

Gäst: Johanna Goa Beteendevetare och ekonom

Att vara förälder kan vara minst sagt utmanande. Att dessutom vara förälder till ett barn med NPF kan ibland kännas som ett övermänskligt uppdrag. Svårigheter med bristande impulskontroll, inlärning och reglering av uppmärksamhet kan göra det extra utmanande att tillgodose barnets behov av kunskap och goda vanor för framtiden.

Till avsnitt

24. Från trasiga byxor till lyxbilar: en ekonomisk berg-och-dalbana

Gäst: Dogge Doggelito Artist och mångsysslare

Hur är det att växa upp som fattig och helt plötsligt vara både rik, känd och älskad av ett helt land? För Douglas Léon blev detta verklighet när han över en natt blev Dogge Doggelito med hela svenska folket. Det här avsnittet bjuder på både skratt och inspiration när den högaktuelle artisten och mångsysslaren tar med oss på sin berg-och-dalbana till livshistoria.

Till avsnitt

23. En svart Black Friday?

Gäst: Emma Hernell VD på HUI

En av våra absolut största shoppinghögtider stundar. Kanske har du redan börjat planera dina inköp? Men vad kan vi egentligen förvänta oss av Black Friday just nu när vi konsumenter håller hårdare än någonsin i pengarna? Med oss för att djupdyka i fenomenet Black Friday och för att analysera både konsumenternas och handelns beteende just nu har vi Emma Hernell, VD på handelsanalysbolaget HUI.

Till avsnitt

22. Kan man få ett rikt liv utan att spendera massor av pengar?

Gäst: Therese Hagman Super-sparare

Att få pengarna att räcka till varje månad är inte en självklarhet för alla och faktum är att var femte svensk idag har mycket lite eller inga sparade pengar alls på kontot. Därför tyckte vi att det var dags att bjuda in en riktig spar-nörd till podden för att prata om hur man kan bygga upp en stabil ekonomi genom smarta beslut och goda vanor.

Till avsnitt

21. Allt du behöver veta för att inte hamna i Lyxfällan

Gäst: Magdalena Kowalczyk Ekonom och TV-personlighet

”Varför ska vi hålla masken och vara tuffa inför de som är våra nära? Det finns väl ingen anledning? Det coola är att våga visa sig lite svag och kanske till och med erkänna att ’jag vet inte allt om det här, hjälp mig’. Det är att vara modig på riktigt.”

Till avsnitt

20. Vägen till bättre ekonomisk självkänsla går genom kunskap

Gäst: Niklas Uppenberg Utbildare på Finansinspektionen

Upp emot en tredjedel av svenskarna saknar idag tillräckliga ekonomiska kunskaper för att hantera sin egen ekonomi på ett bra sätt. Samtidigt vet vi att privatekonomi av många kan upplevas både svårt och kanske till och med lite tråkigt. Så hur ska man få människor att ta till sig av den kunskap och den utbildning som finns?

Till avsnitt

19. Den viktigaste läxan du aldrig fick

Gäst: Anes Asic Vice ordförande i Elevernas Riksförbund

Tänk dig följande: Studenten är avklarad och för många 19-åringar börjar snart vuxenlivet på riktigt med jobb, utbildning och eget boende. Men flera av dem vet inte hur man betalar en faktura. Eller vad en försäkring är. Oroande? Ja.

Till avsnitt

18. En ekonomisk livsresa, del 2: “Lev det liv du vill, inte det liv du måste”

Gäst: Arturo Arques Privatekonom på Swedbank och Sparbankerna

Vad ska man tänka på när man flyttar hemifrån? Hur delar man upp kostnaderna när man bor ihop? Och hur ska man få pengarna att räcka till pensionen?

Till avsnitt

17. En ekonomisk livsresa, del 1: Veckopeng och Swishföräldrar

Gäst: Arturo Arques Privatekonom på Swedbank och Sparbankerna

I del 1 pratar vi pengar och barn: När ska man börja med veckopeng och när ska barnet få sitt första bankkort? Hur gör andra föräldrar och varför hamnar så många i swishfällan?

Till avsnitt

16. En förändrad handel: Hur våra beteenden och ny teknik påverkar

Gäst: Per Ljungberg Innovationschef på Svensk Handel

Sättet vi shoppar på idag skiljer sig avsevärt från hur det var för bara 10 år sedan. E-handel, sociala medier och ett helt annat hållbarhetstänk har omöblerat spelplanen för både företag och konsumenter.

Till avsnitt

15. Är det tabu att prata pengar?

Gäst: Amanda Colldén Influencer

Hur kan vi bli bättre på att prata med varandra om svåra och tabubelagda ämnen som pengar, relationer och föräldraskap? I sina sociala kanaler och i sin podd delar hon fritt med sig av sin livsresa och försöker normalisera tankar och känslor som alla har men få vågar prata om.

Till avsnitt

14. Generation Bianca: Jakten på status driver konsumtionen

Gäst: Katarina Graffman Antropolog & föreläsare

Varken klimathotet eller pandemin har lyckats minska vår konsumtion. Och nu står det klart att inte heller en kraftigt försämrad privatekonomi kan hindra människor från att söka status och bekräftelse genom nya kläder, prylar och resor. Det vi trodde och hoppades var en ny hållbarhetsera har i stället blivit en konsumtionskultur på steroider.

Till avsnitt

13. Claes Hemberg hjälper dig ta kontroll över din ekonomi

Gäst: Claes Hemberg Ekonomiguru

Är du orolig för vad som ska hända med ekonomin framöver? Kommer priserna och räntorna fortsätta gå upp? Och hur ska du agera som konsument för att få kontroll över dina kostnader? I det här avsnittet får du svar på alla dina frågor av ingen mindre än ekonomigurun Claes Hemberg, som under årtionden har coachat det svenska folket i privatekonomiska frågor.

Till avsnitt

12. Därför ska du prata ekonomi på första dejten

Karin Löf och Johan Persson Sparmakarna

Träffa det helt vanliga paret med den ganska ovanliga åsikten att ekonomi kan vara romantiskt. Karin Löf och Johan Persson, även kända som Sparmakarna, berättar öppet och ärligt om sin resa från första dejten, till att flytta ihop och så småningom skaffa barn. Hur har de lyckats göra vardagsekonomi till något som faktiskt stärker deras förhållande?

Till avsnitt

11. Från motgång till framgång med Adrian Andersson

Gäst: Adrian Andersson Entreprenör

Han är killen som aldrig riktigt passade in, men som genom utanförskapet fann styrkan att omvandla motgång till framgång. Som 15-åring startade Adrian Andersson sitt första bolag och idag, blott 23 år gammal, har han åstadkommit mer i sitt professionella liv än vad många hinner under en livstid.

Till avsnitt

10. När livet plötsligt vänds upp och ner

Gäst: Sandra Karlsson Framtidsgurun

Hur kan man vara ekonomiskt förberedd när livet händer? I dagens avsnitt av Pengapeppen får du träffa Sandra Karlsson – den ensamstående småbarnsmamman från Boden, som öppet och ärligt delar med sig av sitt eget liv för att vägleda och peppa andra människor till att ta tag i sin ekonomiska situation.

Till avsnitt

9. Allt du behöver veta om kreditköp - Klarna berättar

Gäst: Jan Hansson Inkassochef, Klarna

Idag är det smidigare än någonsin att handla på nätet. Men enklare betallösningar kräver också ett stort ansvarstagande för att konsumenter inte ska hamna i skuldfällan. I det senaste avsnittet av Pengapeppen pratar vi med Klarnas inkassochef Jan Hansson, som berättar om hur Klarna arbetar för att få människor att fatta kloka ekonomiska beslut.

Till avsnitt

8. Ta ekonomisnacket och var tacksam för dina transaktioner

Gäst: Pingis Berg-Hadenius Superentreprenör

Hon är en självutnämnd ekonomisk nörd och som barn lekte hon bank och samlade in familjens kvitton för att få bättre koll på ekonomin. Pingis Berg-Hadenius är superentreprenören och civilekonomen som driver bolag och är aktiv i flera styrelser. Hon är också grundare till Economista – en av Sveriges största Facebookgrupper, där över 150 000 kvinnor diskuterar privatekonomi.

Till avsnitt

7. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt sparande

Gäst: Henrik Johansson VD för unga aktiesparare

I dagens avsnitt träffar vi Henrik Johansson, VD för unga aktiesparare. Han är killen som brinner för privatekonomi, har 20 olika sparmålskonton, och började spara till sitt bröllop långt innan han träffade sin sambo. Genom sitt arbete vill han inspirera människor till en sund privatekonomi och kloka investeringar.

Till avsnitt

6. En enklare vardag - Att som småbarnsförälder få livspusslet att gå ihop

Gäst: Lisa Mannberg

Häng med när vi träffar Lisa Mannberg, aktuell med boken ”lek istället för köp”, och pratar om hur man som förälder genom enkla knep kan hantera en stressad vardag och skapa sunda ekonomiska vanor för sina barn.

Till avsnitt

5. Varför skäms vi över våra skulder och vad kan man göra när man inte kan betala?

Gäst: Anna Huzell Budget-och skuldrådgivare

I dagens avsnitt av Pengapeppen podden pratar vi med Anna Huzell om det växande skuldberget hon möter i sin roll som budget- och skuldrådgivare. Vi svarar på läsarfrågor och ger tips på hur man kan gå till väga när man känner att privatekonomin håller på att gå över styr.

Till avsnitt

4. Så klarar du dig igenom årets fattigaste månad

Gäst: Magnus Hedberg Programledare, ekonomiguru och Pengapeppen-ambassadör

Årets fattigaste månad är här och plånboken gapar tom för många, så vi har bjudit in tv-profilen, privatekonomiska coachen och vår Pengapeppen-ambassadör Magnus Hedberg för tips och råd kring hur vi kan ta oss igenom den här månaden på bästa sätt.

Till avsnitt

3. Mohammeds väg till miljonen – Ett ekonomiskt peptalk

Gäst: Mohammed Salih

Som tolv-trettonåring kom han till Sverige efter många år på flykt, och idag är han en av våra främsta ekonomi-influencers som inspirerar tusentals människor via sitt instagramkonto “Mohammeds väg till miljonen”.

Till avsnitt

2. Att prata förväntningar inför julen med kidsen

Gäst: Paulina Gunnardo Beteendevetare och Pengapeppen-ambassadör

Julen närmar sig, men hur ska man som förälder bemöta förväntningarna från sina barn när de skrivit meterlånga önskelistor med liiite för dyra julklappar? Och hur kan man parera frågor runt lite jobbigare ämnen som att tex. inte alltid ha råd, eller att ”alla andra har”?

Till avsnitt

1. Pengapeppen – Pengaprat med Magdalena Kowalczyk

Gäst: Magdalena Kowalczyk Privatekonomisk coach och Pengapeppen-ambassadör

Äntligen är den här – Pengapeppen podden! Luta dig tillbaka och häng med på ett rykande första avsnitt där vi träffar ingen mindre än pengaproffset och tillika Pengapeppens alldeles egna ambassadör Magdalena Kowalczyk. Vad är egentligen de vanligaste frågorna Magdalena får från folk hon möter när hon åker land och rike runt? Och vad är hennes bästa tips för att inte tappa fotfästet och hamna snett i sin ekonomi.

Till avsnitt