Föräldrafunderingar

Ibland ställs man inför frågor som man inte har något svar på. Då kan det vara skönt att kunna vända sig till andra som står inför samma utmaningar för att stötta, tipsa och peppa varandra. Här har vi samlat några av alla de frågor vi får in till Pengapeppen för att våra experter ska kunna vägleda och guida er föräldrar. Vill ni fortsätta dialogen och peppa varandra häng med till vår Pengapeppen grupp på Facebook där frågor runt barn och ekonomi avhandlas i stort och smått.

Jag har inte börjat med veckopeng än. Hur ska jag tänka?

Om du ger ditt barn veckopeng lär det sig ta ansvar och hushålla med sina egna pengar. Det kan vara bra att komma överens om vissa grundkrav för att få veckopengen innan man börjar. Det lär ditt barn att pengar oftast kräver någon slags motprestation. Samtidigt är det okej att inom ramarna låta barnen spendera pengarna på det de vill, det är ju trots allt deras pengar. Men kom ihåg – när pengarna är slut så är de det. Precis som i vuxenlivet.

Hur gör ni när det kommer till veckopeng i er familj? Var med i diskussionen och få tips och råd från andra föräldrar i Pengapeppens Facebook grupp ”Föräldrafunderingar”.

Hur förklarar man värdet av pengar för sina barn?
– Theresa

I takt med att kontanter blir allt ovanligare blir pengar ett mer abstrakt begrepp och det kan därför vara svårt för ditt barn att förstå pengars värde. De ser dig blippa kortet eller klicka hem något från nätet, men ser inte att pengarna minskar. Det är bra om ditt barn förstår att din hög med pengar inte är oändlig. För att kunna blippa kortet, behöver det fyllas på med pengar som man har tjänat. När man handlar minskar högen och till slut är den borta. Då kan man inte handla mer. Försök att visualisera detta för ditt barn så att värdet av pengar blir konkretare.

Madgalena Kowalczyk och Theresa Kjellberg

När är mitt barn redo för ett eget kort?
– Mikaela

Alla barn och ungdomar är olika och i det här fallet är mognad och vilja viktigare än ålder. Oavsett när ditt barn får sitt första kort kan det vara klokt att hålla koll på pengarna genom en app eller en pengakollbok så att det blir tydligt vad som kommer in och vad som försvinner från kortet. Innan ditt barn får ett eget kort behöver ni komma överens om vad pengarna på kortet skall användas till, och följa upp det tillsammans vecko- eller månadsvis. Kanske låter du sparande bli en del av överenskommelsen för att redan från tidig ålder skapa goda vanor hos ditt barn. Undersökningar visar att barn i 10-12 års ålder är i som störst behov av att öva på att bli vuxna, så kanske det kan vara en naturlig ålder för ett första kort.

Hur förklarar man att alla inte har lika mycket pengar?
– Leila

När ditt barn blir äldre kommer det uppfatta mer komplexa saker, som att olika familjer har olika förutsättningar. Förklara för ditt barn att hur mycket pengar man har beror både på vad man har för inkomst och vad man har för utgifter. Både barn och vuxna jämför sig med andra och ser vad andra har och inte har. Lyssna på ditt barn och våga prata med det om just er situation, vad ni har för faktiska förutsättningar, hur ni prioriterar och varför.

Så här tänker tvåbarnsmamman Leila:

Leila Dadgar och Magdalena Kowalczyk

Hur förklarar jag att vi inte kan köpa allt barnen vill ha?
– Tomas

Alla familjer har olika ekonomiska möjligheter. Att inte ha råd med något och behöva säga nej till sitt barn kan kännas svårt både för dig och ditt barn. Men ditt barn förstår ofta om du förklarar. Lyssna på ditt barn och prata om det ni har i stället för att fokusera på det ni inte har. Kanske kan du och ditt barn tillsammans prioritera vad de pengar som är över efter att alla måsten är betalda ska gå till, gör ditt barn delaktigt för att skapa förståelse istället för frustration.