Om Pengapeppen

Genom Pengapeppen hoppas vi uppmuntra och inspirera föräldrar och barn till en öppen, rofylld och lärorik dialog om pengar. I vårt nästintill kontantlösa samhälle blir pengar och dess värde mer eller mindre ett abstrakt begrepp, och desto svårare för föräldrar att förklara och för barn att förstå. Genom Pengapeppen vill vi lägga grunden för att morgondagens vuxna ska kunna kliva ut i vuxenlivet med goda, sunda och hållbara tankar kring ekonomi, tankar som minimerar risken för att de ska hamna i en obalanserad privatekonomisk situation.

Ambassadörer

Pengapeppens fyra huvudambassadörer är alla personer med lång erfarenhet inom sina respektive områden. Dessutom brinner de, precis som oss, för att skapa sunda ekonomiska värderingar hos morgondagens vuxna.

  • Magdalena Kowalczyk

  • Civilekonom
Läs mer

Magdalena Kowalczyk är civilekonomen från Handelshögskolan som under många år väglett och hjälpt människor hitta balansen i sin privatekonomi. Idag är hon programledare och konsult. Träning är en röd tråd i Magdalenas liv, hon tog bland annat VM-guld i thaiboxning 2007. Magdalena drivs av en vilja att förändra och hjälpa människor förstå sin egen ekonomiska situation.

Det känns otroligt kul och värdefullt för mig att genom Pengapeppen kunna bidra till en ökad ekonomisk kunskap hos både vuxna och barn. Jag har alltid själv varit ordningsam med pengar därför att jag aldrig bara fick dem hur som helst. Redan som liten fick jag hjälpa till med små arbetsuppgifter hemma som att städa badrummet och tömma diskmaskinen och då kunde jag få en peng. Men jag vet också hur svårt det kan vara att skapa goda vanor om man inte får hjälp.”

  • Paulina Gunnardo

  • Beteendevetare
Läs mer

Paulina Gunnardo är beteendevetaren som är utbildad på masterprogrammet i psykologi och står med ena foten i forskningen och den andra i vardagen.  Den mixen gör att hon kan förmedla kunskap om människans, och inte minst barnens, komplexa psyke på ett enkelt sätt och göra psykologin användbar i vardagen. Paulina brinner för barns rättigheter och har ett stort intresse för frågor som rör barns utveckling.

Det är oerhört spännande att få använda min kunskap och expertis till att genom Pengapeppen kunna ge föräldrar en fördjupad förståelse kring hur och varför deras barn agerar som de gör och hur de kan förhålla dig till det. Som mamma ställs jag själv inför samma svårigheter som alla föräldrar och vet hur värdefullt det kan vara att få vägledning när man stöter på kluriga situationer.”

  • Magnus Hedberg

  • Ekonom och föreläsare
Läs mer

Magnus Hedberg är ekonomen som genom många år arbetat aktivt med att hjälpa människor få rätsida på sin ekonomi. Att Magnus gjorde lumpen som fallskärmsjägare i Arvidsjaur är det nog inte många som vet. Idag arbetar han som programledare, föreläsare och konsult. Magnus bakgrund, kunskap och inte minst erfarenheten av tre egna barn gör honom extra motiverad till att få inspirera och hjälpa andra föräldrar i pengapratet med sina barn.

Jag tror att en av de viktigaste uppgifterna man har som förälder är att ge sina barn kunskap och goda ekonomiska vanor. Därför tycker jag det är extra roligt att genom Pengapeppen få möjlighet att bidra till att just det, och kanske underlätta en och annan dialog där hemma vid köksbordet, i mataffären eller på semesterresan.”

  • Magister Nordström

  • Lärare & Influencer
Läs mer

Rickard Nordström är pedagogen som är utbildad lärare, fyrabarnspappa, föreläsare och influencer. Han arbetar idag på en skola i Södra Sverige, men är också känd för att som Magister Nordström inspirera och motivera barn och vuxna och hjälpa dem hitta lusten till att vilja lära.

För mig har det alltid varit självklart att vägen till kunskap går genom glädjen och viljan. Jag brinner för att hjälpa barn och vuxna, och ser det som ett privilegium att få vara med så många personer på sin kunskapsresa. Att genom Pengapeppen få inspirera både föräldrar och barn till goda ekonomiska vanor, och genom enkla övningar göra lärandet både roligare och lättare känns superspännande.”

Det finns ingen gyllene regel

Alla barn är olika och deras förutsättningar likaså. På pengapeppen.se presenteras tips och råd baserat på kunskap och mångårig erfarenhet från oss, våra experter och sakkunniga. Det finns ingen gyllene regel, inget rätt eller fel när det kommer till att prata om pengar med barn. Det vi hoppas är att du som förälder får tips om vad du ska prata med ditt barn om, och att vi kan bidra med inspiration om hur du ska gå till väga för att väva in pengapratet i vardagen. Det viktigaste är att komma igång med pengapratet, vid köksbordet där hemma.

Med Pengapeppen vill vi främja kommande generationers ekonomiska kunskap, värderingar och vanor

Alektum Group har vi en tydlig vision – att guida och inspirera människor till en balanserad och hållbar privatekonomi. Vi har under många år arbetat aktivt för att förverkliga vår vision, bland annat genom vårt initiativ Shoppa Lagom. Tyvärr ser vi att allt fler unga hamnar i skuldfällan och detta vill vi försöka motverka. Vi vill göra skillnad genom att främja ungas kunskap inom privatekonomi. Forskning visar att vanor kring ekonomi bildas redan när barn är små, därför vill vi genom Pengapeppen erbjuda föräldrar inspiration, information och de verktyg de behöver för att ge sina barn en god ekonomisk grund och förståelse innan de kliver ut i vuxenlivet

Moa Tyborn, kommunikations- och marknadsdirektör på Alektum Group.